Riskerar bloggare sin hälsa?

I DN läser jag om att fler och fler förstör sin dygnsrytm framför datorn. Och visst är det lätt att bli sittande för länge. Det är ju inte som TV där programmen tar slut så småningom (i alla fall de jag tittar på).

En annan sida av problemet tar New York Times upp i In Web World of 24/7 Stress, Writers Blog Till They Drop (kan kräva kostnadsfri registrering för att läsas). Den växande gruppen av yrkesbloggare i USA har den senaste tiden förlorat två prominenta medlemmar. Russel Shaw, 60, en väldigt produktiv teknikbloggare, begravdes för två veckor sedan och i December förra året dog Marc Orchant, 50 år gammal, av en massiv hjärt attack. En tredje proffsbloggare, Om Malik, 41, överlevde en hjärtattack i December 2007.

Även om det inte går att peka ut arbetet som den direkta orsaken till dödsfallen har det i alla fall fått många i branschen att reagera och reflektera över sin livsstil.

Michael Arrington, grundaren av Tech Crunch, berättar för NYT att han gått upp nästan 15 kilo de senaste tre åren och dessutom utvecklat sömnstörningar. Han beskriver situationen där han förvandlat sitt hem till ett kontor för sig själv och flera anställda.

Bloggningen har blivit ett 24 timmars lopp där vinsten kan bli stora inkomster men, som i Arringtons fall, inget ökat välstånd. Tech Crunh är en av de mest framgångsrika bloggarna i världen. Både när det gäller trafik och inkomster.

Artikeln i NYT har gett upphov till en del kommentare. Bl a Doc Searl, chefredaktör för Linux Journal, kommenterar i sitt inlägg, NY Times covers bloggorrhea sufferers. Även techmeme har fångat upp den här artikeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

  • http://kulturbloggen.com RS

    Ja, att sitta vid datorn tar tid från att motionera. Det har jag märkt. Och det är inte nyttigt. Jag försöker ändra mina vanor och struntar i datorn i flera för att hinna motionera nu för tiden.

  • http://kattk.org Jonas

    Blog är annorlunda än vanlig tid. Jag tror det har med hur hårddiskarna snurrar att göra :-)