Datorer jag ägt och byggt

Tommy k skriver ett inspirerande inlägg om gamla datorer. Jag tar det som en utmaning och går liksom honom en bit tillbaka i historien.

Min allra första dator var en Chicony 386:a med 4mb ram och en hårddisk på 20mb. Det var också den jag gick ut på nätet med första gången. En liten fin bärbar som säkert hade levt än idag om det gått att få in lite mer minne i den.

Sedan blev det en begagnad 486:a som så småningom fick ett nytt moderkort och en AMD 233 Mhz Pentium kompatibel processor. Red Hat 4.0, Linux bodde på den här datorn hela dess liv.

Därefter följde en sprillans Dell PII:a på 400 Mhz och platt skärm (den första och enda märkesdatorn sedan Chicony), den hade Windows 98 tills jag bytte till Win 2000. Den lever inte längre men hårddisken sitter i mitt senaste bygge.

Den dator jag har nu har en processor på 2,8 Ghz, två hårddiskar. Den första är på 8,5Gb ochd en andra är på 160Gb. Till detta har en USB disk på 250Gb. Debian GNU/Linux är det operativsystem jag använder. Vid behov startar jag Win XP i en virtuell maskin. 

Sedan 486:ans tid har jag använt Linux, förutom en kort period när jag använde windows på Dell-datorn. Linux funkar bäst för mig eftersom mitt stora intresse är webpubliceringssystem. Jag har en testmiljö där jag kan experimentera utan att behöva oroa mig för säkerhet eller andra problem. Blir det fel är det bara att börja om.

Datorn använder jag till att testa publiceringssytem, surfa, blogga, maila och skriva. Bilder förstås. Dessutom har jag en fin liten ritplatta från Wacom. Tyvärr funkar den inte med Linux men det är lätt att starta XP.

Ja, det var min hsitoria med datorer. Tack till Tommy k för inspirationen. Det är full fart i kommentarerna till Tommys inlägg så glöm inte att skriva där eller länka dit om du skriver något själv. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,