Vem skall ha betalt när Bebo’s säljs för $850 millioner?

Från Tech Crunch igår

Bebo’s skall säljas till AOL för $850 millioner och den brittiske musikern Billy Bragg argumentera i New York Times för att en del av pengarna skall gå till artisterna som laddat upp sin musik till webplatsen.

Förvisso har de artister som laddat upp musiken gjort det under förutsättningen att de inte skall få betalt. Förmodligen har de gjort för att bygga webplatsen, ”the community”, till gagn för artisterna och användarna. Däremot tror jag inte att de hade klart för sig att det skulle göra Michael och Xochi Birch många hundra millioner dollar rikare. Därvid håller jag faktiskt med Billy Bragg. Om inte annat för att vi här på Kattkorgen varmt stöder alla projekt som låter artister och deras publik mötas. Det behövs nytänkande i en situation där kostnaden för att reproducera ett verk har sjunkit till 0. En sådan här historia gör inte artister mer villiga att expreeimentera med nya sätt att sprida musik.

Artikelförfattaren tycker att Billy Bragg har fel som kräver betalt när Bebo nu säljs men berör inte problemet med hur bröderna Birch’ försäljning (och sanslösa vinst) kommer att påverka möjligheterna att bjuda in musiker och användare till liknande projekt i framtiden.

Michael Birch’ argument för avtalet med artisterna, att Bebo’s får sprida artisternas verk utan ersättning till artisterna, sprida verken globalt, via Internet och överlåta rätten att sprida verken till underleverantörer, är att ”the community” inte tjänar några pengar. Att det är användarna som är kapitalet.

OK, men vad händer när ”kapitalet realiseras”? Enligt Nicholas Carr ger den här affären bröderna ca $600 milloner att stoppa i fickan. Författaren till inlägget på Tech Crunch avslutar med att slå fast att:

Bragg had absolutely nothing to do with Bebo’s $850 million payday. And everything else he wrote in that article is dead wrong, too.

Artikelförfattaren tycker att Billy Bragg skall hålla tyst och skita i vad Birch får betalt och juridiskt sett är det väl tveksamt om artisterna har någon rätt till pengar. Dessto viktigare att Billy Bragg tar upp frågan!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Technorati Tags: , ,