Vad lär man sig i skolan egentligen?

Jag tyckte om att skriva när jag gick i skolan. Och fick ofta ovett för det!

Vi brukade få ett ämne och så skulle vi skriva. Skriva gick liksom av sig själv och jag hade ingen aning om var det skulle sluta. Fröken blev arg och skrev elaka anmärkningar i marginalen.

En gång anklagde hon mig för att ha skrivit av ett stycke från en bok! Vilket jag inte hade, förståss. Jag behövde inte skriva av eftersom jag skrev bra av mig själv!

Det här blev väldigt förvirrande eftersom jag redan då var väldigt känslig för vad min omgivning tyckte. Det tog ju inte ifrån mig lusten att skriva men det påverkade min förmåga. Jag utvecklade inte min känsla för läsaren. Läsaren blev en sträng, kritisk röst som aldrig blev nöjd och den rösten var starkare än min egen känsla för det jag skrev.

Som vuxen, när lusten att skriva blev starkare än hindren blev jag tvungen att ge mig ut på jakt efter det jag behövde för att kunna släppa ifrån mig texter igen.

  • Du kan bara lära dig skriva genom att skriva. Skriv varje dag! En liten stund, vad som helst. Min tid är på morgonen och jag skriver i en kvart ungefär. Inte mer. Rätta inte det du skrivit, visa det inte för någon och se till att vara ostörd under den här tiden. Tysta kritikern! Det var läskigt i början, det svåraste var att låta bli att värdera det jag skrev men det löste jag genom att helt enkelt låta bli att läsa nå’t av det :-)
  • Publicera texter. Det enda sättet att komma över rampfebern är att ställa sig på scenen! Skaffa en blog. Det är enkelt, behöver inte kosta något och är avgjort det offentligaste forum man kan tänka sig. När texten sitter där förstår du den bättre. Du kan be kompisar läsa och tycka. Din känsla för texten kommer att utvecklas och du känner snart vad som funkar eller inte. Framför allt kommer stavning, grammatik och ordföråd att förbättras i och med att du blir mer uppmärksam på texten.
  • Lyssna på andras synpunkter och kommentarer. Nu har du tillgång till levande människor. Det är en helt annan sak än att försöka beveka den där elaka kritikern som suttit på axeln och viskat. Att skriva för någon som läser är ett samtal, en dialog. I takt med att självförtroendet växer blir det lättare att lyssna på andras synpunkter utan att det du skrivit känns dåligt för det.
  • Läs böcker! Jag läser mycket och har alltid läst mycket. Det ger idéer och inspiration. Tips om hur jag kan hantera språket. Läs om det du vill skriva om. Ju mer kunskap du har ju lättare går det att skriva.

Fortsätt skriva!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Technorati Tags: , ,