Tibet, Tibet!

Björk upprör Kina med Tibetrop

Björks Tibet-rop upprörde Kina

Utropet följde på ett kraftfullt framförande av hennes låt ”Declare independence” (förklara oberoende) på en koncert i Shanghai i söndags, uppger BBC. Att tala om tibetansk självständighet från Kina är tabu i den väldiga diktatur som styrt Tibet sedan 1951. Kinas kulturminister uppgav att uttalandet ”bröt mot kinesisk lag och sårade det kinesiska folkets känslor”. ”Vi kommer ytterligare att skärpa kontrollen av utländska artister som uppträder i Kina för att förhindra att liknande saker händer i framtiden. Vi bör aldrig tolerera något försök att separera Tibet från Kina och kommer inte längre välkomna artister som uppsåtligen gör detta”, sade Kinas kulturministerium enligt BBC i ett uttalande på hemsidan.

Björks uttalande från scen upprörde myndigheterna i Kina och resultatet kan bli en hårdare koll på vilka artister som tillåts besöka Kina.

Technorati Tags: ,