Skriva för nätet

Är det journalism att länka till nyheter? Det frågar Josh Catone på read write web.Det finns egentligen inga regler för vad som är ok eller inte i det här men en del häpnadsväckande fakta kan man få ut av det.

Ta Eliot Spitzer skandalen. Som torde vara välkänd vid det här laget. Det är en historia som ha rapporterats över 3 000 ggr (hittills). Man frågar sig varför det är nödvändigt att rapportera en nyhet 3047 ggr?

På den tiden när nyheter var bundna till tryckpressar eller ett frekvensband var varje tidning eller radiokanal tvugna att skapa sin egen version av en nyhet men måste det vara så på weben?

Eliot Spitzer took office as New York’s governor on the first day of 2007, with a record margin of victory and a profound sense of promise. His popularity, however, began to dissipate almost immediately in a series of clashes with the Legislature, most of which Mr. Spitzer lost. As 2008 began, Mr. Spitzer appeared to be pursuing a less aggressive course. But on March 10, 2008, New York was stunned to learn that Mr. Spitzer had been involved in a sex ring as a client. The governor issued a brief apology, but gave no other indication of his plans.

New York Times har skrivit spaltmeter om affären så det finns faktiskt en del möjligheter till nyskapande rapportering men gammelmedia missar oftaa det tillfället genom att ompublicera material från pappersupplagan till weben.

Länkjournalistik kan vara bra eller dålig. Exempel på dålig länkjournalistik är att inte länka alls, eller att länka till nyhetsplatser och inte till citerade texter. Använder man weben som en digital version av en pappersförlaga missar man ett tillfälle att lägga till nya dimensioner i takt med att en ”story” utvecklas

Här ligger bloggarna före. Bloggare skriver ofta utifrån en idé eller ett tema och bygger upp inlägget med relevanta länkar till citat eller för att illustrera en poäng. En metod som tar till vara webens möjligheter. Använder weben som det var tänkt, helt enkelt.

Länkjouranlistik handlar helt enkelt om att rapportera vad de bästa källorna säger om ett visst ämne. Ändå envisas gammelmedia med att använda weben som om den var en stor tryckpress i källaren.

För att gå tillbaka till urprungshistorien, den om Spitzer (som förresten skall ha avgått nu) skriver Publishing 2.0 ganska vasst om New York Times rapportering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,