Rätt Tema till Bloggen

Det finns dom som kommer att skratta åt mig för att jag skriver om det här. Det vore en underdrift att säga att jag bytt tema ofta. Till mitt försvar kan jag då säga att jag har skaffat mig en del erfarenhet på området.

Så här var det: På nittiotalet var det poppis att snickra egna hemsidor och det fanns en hel del hjälpmedel, t ex färdig webgrafik i form av animerade bilder av olika slag. Allt detta gjorde att webben fylldes med ”hemsidor” som var överlastade med grafik men utan mycket innehåll. Bloggarna ändrade allt detta. Tidigare har jag skrivit om att bloggarna räddat webben. Gjort den mer innehållscentrerad.

Det som är poängen med ett bloggsystem som WordPress, bloggsystemet framför alla  andra enligt min mening, är att design är separerat från innehåll. Man installerar WordPress, väljer ett utseende eller Theme, som det heter på engelska och sätter igång och skriver. Vill man lägga till funktioner kan man välja sk plugins för att utöka funktionaliteten men det är ett helt annat inlägg.

När man skall hitta ett tema till sin blogg (tänk på att detta gäller bloggar under egen domän. På wordpress.com kan man bra välja  förinstallerade teman) bör du fundera på om det måste vara gratis eller om du kan tänka dig att betala för ett tema.

När jag gav mig ut på jakt efter ett tema började jag på WordPress ”Theme Viewer”. Där finns en utmärkt filterfunktion som gör att man kan precisera antal kolumner, färgskala och liknande.

Om du skall ha annonser på din blog är det bra att tänka på att temat är gjort med tanke på annonser så att de passar in i helhetsintrycket. Tänk på att webanvändarna är rätt trötta på allt vad annonser heter och ingen vill ha dem upptryckta i ansiktet. Framförallt är det viktigt att innehållet på bloggen är det centrala. Det finns en hel del annonsförebredda tema till WordPress.

Det tema du ser på Kattkorgen heter StudioPress, är annonsförberett och kommer från Daily Blog Tips, som är ett bra ställe att börja på om man är ute efter enkla, proffsiga tema till WordPress. Där finns dels gratis teman och sådana man får betala för.

För att installera ett nytt tema måste man ha ftp-åtkomst till katalogen där WordPress är installerat. Vet du inte hur detta går till är det dags att lära sig det nu!

Steg 1 Ladda ner ditt valda tema och packa upp det på din dator.

Steg 2 Ladda upp den uppackade katalogen till katlogen wp content >> themes

Steg 3 Gå till adm gränssnittet Presentation >> Themes (eller vad nu står på svenska om du har det istället för engelska). Nu skall du hitta ditt upladdade tema bland de andra. Markera det så är allting klart! 

Att tänka på: Välj tema efter vad du skriver om. Alltså med tanke på din publik. Surfa runt och kolla hur andra bloggar med samma inriktning ser ut. Välj sedan det utseende som passar dig bäst.

Byt inte tema varje vecka (jag hör skrattsalvorna men det skiter jag i :-)), det förvirrar besökarna. Var heller inte rädd för att byta om det blir helt fel. Ett sätt är att testa mycket i början. Skriv om det på bloggen, säg att det är ett projekt om det är det. När du har valt och lanserat bloggens utseende. Behåll det minst ett halvår. Om du byter pga att du vill ha någon ny funktionalitet, berätta om det. Involvera läsarna och be om feedback och redovisa hur det funkar för dig att ha bytt.

  • http://stiftet.wordpress.com tegnestiftet

    Tack bra tips, jag skrattar inte! :) På sikt kommer jag nog också att skaffa mig en egen domän, jag vill se hur den utvecklar sig och vad jag egentligen tycker är roligast, just nu är det egna bilder som gäller. Skriva är också roligt men svårt. Apropå tema, ofta läser jag bara i feedern(blogglines) så jag missar ofta hur bloggen egnetligen ser ut. Kanske lite trist. Men det är så många bloggare)och inte alla inlägg ät lika kul att läsa, somliga lastar ner sina bloggar med allt för mycket reklam då är det också jobbigt att ta till sig innehållet. Din sida tycker jag är ok fin färg inte för mycket skrot och annonser. :)

  • http://kattk.org Jonas

    Tack för din kommentar! Och jag följer med glädje Emos äventyr :-) En egen domän gör att man sticker ut lite mer i mängden och ger lite mer flexibilitet. Allt här är egentligen experiment. Även annonserna. Jag vill samla erfarenheter som jag sedan skriver om och det är trevligt när någon berättar att det är till nytta :-)