Produktivitet på weben

Onlinetjänster blir bara fler och fler och nu är det möjligt att nå allt man behöver genom webläsaren. Det gör oss oberoende av operativsystem och datorplatform. Det går tom att skippa hårddisken, allt lagras hos tjänsteleverantören.

Vi har tittat på de alternativ som som är gratis. De är med därför att de erbjuder helhetslösningar ifråga om produktivitet. Från ordbehandling till webpublicering.

Det har väl inte gått någon förbi att Google erbjuder an vansinnig massa webtjänster som vi tidigare hade på vår egna dator.
Google apps är ett grundpaket som innehåller:
Gmail – Googles webmail med över 6 Gig lagringsutrymme
Google Talk – chatklient inbyggt i Gmail
Google Kalender – Skapa kalendrar, privata eller delade
Startsidan – Där alla funktioner är tillgängliga från samma gränsnitt
Google Dokument – Används som ett vanligt ordbehandlingsprogram med möjlighet att arbeta tillsammans med andra i realtid.

Se också iGoogle

Alternativen då?

Ja, det finns faktiskt en del. Det jag tittat på senast är ZOHO Office. Registrering är gratis och precis som med Google apps har man en startsida med länkar till till alla aplikationer. Gränssnittet är enkelt och det finns allt som man kan förvänta sig av office program. Allt ifrån ordbehandling till webpublicering, t o m ett litet program för enklare anteckningar som heter Zoho Notebook. Om jag inte redan var så insyltad med Google skulle jag utan vidare kunna tänka mig ZOHO Office.

Open Office, Sun’s fria programsvit (tidigare Star Office) finns nu som online tjänst med 1 Gb utrymme, genom Ulteo. Tyvärr misslyckades jag med att skapa ett konto av någon anledning så jag kan inte säga något om hur det fungerar i praktiken. Däremot använder jag Open Office på min dator hemma och tycker att det fyller mina behov med råge. Det hade varit kul att kunna skriva något mer om Ulteos tjänst men det kanske finns någon läsare som har testat. Lämna i så fall en kommentar eller maila mig.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Technorati Tags: , , ,