Om konsten att läsa och skriva

Det är titeln på en liten skrift av Olof Lagercrantz. Idag letade jag efter den i jakt på ett citat som jag tänkte bygga ett blogginlägg på.

Jag har vänt upp och ner på bokhyllorna men den är väck! Vilket är tråkigt eftersom den var en gåva från en vän som ville uppmuntra mig i mina ansträngningar att skriva och läsa på svenska.

Det som gjorde intryck på mig var den känsla av lättet som Olof Lagercrantz’ text gav. Som om orden hade runnit ut på pappret av sig själv och det gjorde mig lite avundsjuk eftersom det inte alls känndes lika lätt för mig.

Några saker fastnade och det är de principer som jag försöker bygga mitt skrivande kring.

Skaffa tillräckliga kunskaper om det du skall skriva om. Läs på tills du känner att det rinner över. Numera kallas det research men eftersom jag inte så ofta ger mig på att skriva långa fakta texter är det annan kvalitet jag är ute efter. Mer en förståelse och en känsla för ämnet. Ibland måste jag läsa väldigt mycket om det jag vill skriva om. Det har med min personliga inlärningsprocess att göra och det är viktigt att ha en kontakt med den processen om man har ambitioner med sitt skrivande

Vem skriver jag för? Att ha en uppfattning om vem jag skriver för är viktigt för mig. Det gör att orden kommer lättare och ofta ger formuleringarna sig själv. Strindberg t ex skrev brev utifrån att de skulle läsas av en stor publik även efter hans dö!

Man äger inte resultatet. När boken, artikeln eller texten är färdig och publicerad har man inte längre någon kontroll över den. Texten skapas på nytt i läsarens ögon. Det kan kännas svårt eller befriande. Jag väljer att se det befriande. Det betyder att jag kan fokusera på jobbet att skriva och överlåta resultatet till läsaren. I bästa fall får man en indikation på hur det skrivna har tagits emot men oftast inte.