Nyheter på weben

I Grekland har en demonstrant försökt störa ceremonin som inleder fackelresan. De palestinska områdena har Hamas och Al-Fatah inlett samtal om samarbete men med knackigt resultat. En minröjare i Afghanistan har blivit mördad.

Politk överallt. Ingen bra start på dagen för mig som sitter och försöker vara kreativ. Förut kunde jag skjuta upp tidningsläsandet. Nu har jag RSS-flödena framför näsan så fort jag slår på datorn.

Det står saker som jag blir upprörd, glad, inspirerad, ledsen och arg över. Även om jag i perioder undviker ”nyheter”, i rent självförsvar (det är ju sällan de skickar med en not om vad vi kan göra åt saker och ting) och för att jag blir förbannad när media inte tycker som jag.

Därför älskar jag min blog. Och andras bloggar.

Andras därför att ”nyheten” passerar en annan människas medvetande och kommer ut lite mer bearbetad. Justerad efter en riktig människas sätt att se på världen (inte nödvändigtvis min). Det blir lättare att förstå. Bloggare länkar dessutom oftare till ursprungliga källor än vad de stora tidningarnas texter gör. Bloggare är generösare med att länka utanför sin egen webplats.

Min egen därför att den låter mig skriva hur mycket jag vill, om vad jag vill, när jag vill. Den låter mig göra något av det jag upplever.

Tyvärr har tidningarna inte börjat utnyttja de möjligheter det ger att skriva på weben. Webplatserna är kopior av papersupplagan och artiklarna är faksimil på pappersartikeln.

Hur nedlåtande än representanterna för traditionell media är mot bloggosfären är det på weben det händer. Länkningen till källor, orginaltexter och andra bloggar gör ofta amatörbloggen intressantare än en artikel i pappersmedia, ompublicerad för weben.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Technorati Tags: , , , , ,