R.E.M visar vägen

Debatten om upphovsrätt drivs av mediamonopolen och de har i princip fria händer att bestämma vad som är brottsligt eller inte. ”Industrin” har en sån makt att den kan påverkar lagstiftningen i land efter land.

Det är inget nytt. Mediamonopolisterna kämpar med näbbar och klor för att stoppa utvecklingen. Mediaindustrin vill ha en kontroll över enskilda människors göranden och låtanden som t o m är kontroversiell i kampen mot terrorism!

Mediaindustrin har startat ett krig mot konsumenterna och det  handlar om fans till författare, musiker och konstnärer. Det kan knappast ligga i artisternas intresse att se sina läsare och lyssnare som terrorister, en musiker kan väl inte tjäna på att se sin publik som fiende?

Datorer och bredband har förändrat förutsättningarna för distribution av musik, film och text. Det kostar inte mer att göra en kopia än att göra hundra.

Vi har tidigare skrivit om Pirate Coelho, alltså Pablo Coelho som har samlat in länkar till kopierade exemplar av sina egna böcker och erbjuder dom för nedladdning. Och sålt mer böcker som ett resultat.

R.E.M tar nu också ett steg för att försöka möta sin publik på nya arenor och släpper sin nya skiva på Facebook. De visar därmed att de förstår att någonting har hänt och är måna om relationen till sin publik. 24 mars är datumet.

– Du kan hänga på eller luta dig tillbaka och se saker hända. Och jag vill hellre vara där det händer i stället för att bli lämnad bakom, säger REM:s sångare Michael Stipe till Billboard.