Distraktioner som blir blogginlägg

Idag var en så’n där dag som höll på att sluta i torka. Två minuter stirrade jag på skärmen, sedan var jag bara tvungen att kolla e-posten, surfa lite för att få inspiration osv.

Är det någon som känner igen sig?

Ibland är e-posten min största fiende. Den tar tid och suger kraft och blir direkt distraherande. För ett tag sedan införde jag en del e-postrutiner som gjorde att jag blev mycket effektivar. Strategin gick ut på att tömma inkorgen varje dag. Åh, äntligen luft! Digital Feng shui :-) Här finns inlägget om smartare e-post.

Surfrundan gav ingenting så till slut satte jag mig och läste, ringde ett telefonsamtal till en kompis som jag inte hört av mig till på evigheter men det blev inte mycket jobb gjort.

Andra distraktioner som ofta stör mig är de plottriga skrivytor som man måste stå ut med i bloggarna. Som Linuxanvändare kan jag alltid skapa en textfil i ett terminalfönster men det är inte lika lätt i Windows. På jakt efter hjälpverktyg till bloggen läste jag om WriteRoom och gillade idén med ett rent textinmatningsfönster, utan verktygsrader och annat som stör synfältet, bara jag och texten, nästan som i Linux. Naturligtvis var det Mac Only så jag fick ge mig på jakt efter andra verktyg.

Det jag hittade för windows var Live Writer. Som är ett bloggverktyg. Redigering och publicering i ett, direkt till bloggen, hanterar flera konton och bloggar. Snarlikt Scribefire som är en plugin till Firefox.

Så snubblade jag på den här nyheten: DarkRoom, Writeroom för Windows! Eller, som jag skrev tidigare, Feng Shui. Det är bara att stänga alla andra program och sätta igång och skriva. Bara text! OK, man måste lära sig några tangentbordskombinationer men det finns ett begränsat musstöd. Dock inte för redigeringsfunktionerna. Dom är å andra sidan inte så många :-)

Varför skall man bry sig om något så’nt här? Mitt svar är att för mig förenklar det skrivprocessen. Och det är bra. Jag har å andra sidan aldrig varit förtjust i program som Word eller motsvarigheterna i Linuxvärlden. Skriver jag så skriver jag, formaterar text gör jag så enkelt som möjligt i efterhand eller inte alls. Bloggen sväljer det mesta och presenterar texten som jag har bestämt!

För den som använder datorn som skrivverktyg och vill prova något nytt och enklare än Word rekommenderar jag att prova DarkRoom. Sa jag att det var gratis?