Censurens ansikte hemma och borta

Den här bloggen handlar till stor del om att skriva och publicera sig på nätet. Vi får ta del av skrämmande rapporter från Kina, Burma, Irak, Afghanistan. För att inte tala om övergreppen på Guantanamo.

Det får vi för att vi har en relativt ocensurerad press här i landet. Nyheter strömmar in och visar upp konsekvenserna av censur.

Kinesiska myndigheter har begränsat tillgången till flera internetsajter för att hindra kineserna från att se bilder från de blodiga demonstrationerna i Tibet, rapporterar den brittiska tidningen Daily Telegraph. Det är bland annat Youtube samt sajter där sökordet Tibet finns med som strypts för kinesiska ip-adresser, rapporterar tidningen. Besökare möts av en svart skärm samt ett felmeddelande enligt nyhetsbyrån AFP. Även tv-inslag där Dalai Lama intervjuas har blockerats i både CNN och BBC:s nyhetssändningar i Kina.

Det här nyhetsflödet strömmar in i våra datorer mot bakgrund av fildelardebatten och jag måste fundera när jag ser bilderna från Tibet och Kina och läser hur delar av Internet görs otillgängliga för invånarna i landet. Är det ingen som förstår hur det här hänger ihop med fildelardebatten här hemma?

Principen bakom nätneutraliteten är att användaren själv väljer vad hon tar del av och hur hon tar del av innehållet.

Läs mer om nätneutralitet på Save the Intenet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Technorati Tags: , , , ,