Militär censur stryper soldatbloggar

Wired skriver om Amerikanska arméns krig mot bloggarna. Nu drar man åt tumksruvarna på de soldater som bloggar och skickar personliga epostmeddelanden från krigszoner.

USAs allt överskuggande argument för sin krigföring utomlands är att slå vakt om frihet och demokrati. Vad händer när man tar ifrån soldaterna som förväntas ge sina liv grundläggande fri- och rättigheter?

Vi har inte svaret här men missnöjet med beslutet är stort.

”This is the final nail in the coffin for combat blogging,” said retired paratrooper Matthew Burden, editor of The Blog of War anthology. ”No more military bloggers writing about their experiences in the combat zone. This is the best PR the military has — it’s most honest voice out of the war zone. And it’s being silenced.”

Även om de nya reglerna inte förbjuder bloggande kommer många befäl att ta det säkra för det osäkra och säga nej till bloggande. Reglerna gäller inte bara miltär personal utan även civilanställda och anhöriga.

De nya reglerna kommer att gälla en bred grupp människor men ironiskt nog kommer inte alla berörda att ha tillgång till reglerna pga bestämmelkser som styr vem som har tillgång till den här typen av dokument!

But, while the regulations may apply to a broad swath of people, not
everybody affected can actually read them. In a Kafka-esque turn, the
guidelines are kept on the military’s restricted Army Knowledge Online
intranet. Many Army contractors — and many family members — don’t
have access to the site. Even those able to get in are finding their access is blocked to that particular file.

Technorati Tags: ,