Har Microsoft nått glastaket?

Är problemen med Vista tecken på djupare brister hos mjukvarujätten. Microsofts styrka är inte utveckling utan marknadsföring. Inget av de operativsystem man så framgångsrikt har dominerat datormarknaden med har man skapat på egen hand.

Nyskapande teknik

När gamla Mac OS gjort sitt tog Apple ett radikalt grepp och gav ut Mac OS X som bygger på en Unixliknande kärna, Darwin.

Apple har fått ett starkt stöd från Open Source världen, tack vare detta. För att inte tala om good will och den respekt som kommer av att ha ett tekniskt avancerat operativsystem.

Dilemmat

Microsoft har aldrig visat prov på ett sådant nytänkande utan förlitar sig på marknadsföring och maktspel för att behålla sin dominans.

Windows Vista bygger på teknik som utvecklades i samarbete med IBM och inte på egen innovation. Det visade sig vara en livskraftig teknik men det är över 15 år sedan nu och ett glassigt gränssnitt kan inte skyla över ålderdomlig teknik.

När det gäller framtiden för Vista finns det olika uppfattningar. Det finns dom som säger att en ny Windowsversion alltid möts med skepsis. Företagsvärlden inväntar updateringar och bugfixar innan de hänger på. Det här stämmer och det är för tidigt att ge upp Vista än men det finns tecken på att problemen är större än så.

Microsoft har tvingats att förlänga XP’s livstid och kunder har till och med haft möjlighet att välja bort Vista till förmån för XP. Såvitt jag vet har det aldrig hänt förut.

Glastaket

Det verkar som om Microsoft har nått taket för sin utveckling, att NT tekniken inte går att utveckla längre. Det är dags för ett språng av den kaliber som Apple gjorde med Mac OS X. Frågan är om förmågan finns.

Kanske är man medveten om detta på Microsoft och siktar på att ta upp kampen med Google. Vi har levt med Web 2.0 ett tag så det är kanske dags för Web 3.0.

Web 3.0

Web 3.0 kanske är ett Web OS. Google har samlat ett sytem av applikationer i Google apps. Helt webbaserade tjänster som tidigare har varit klientbaserade. Om Microsoft har sikte på ett Web OS har dom grunden i Windows Live.

Nästa språng

Att så mänga tjänster är tillgängliga i webläsaren gör att vi blir mindre beroende av vilket operativsystem vi använder. Eller ens vilken hårdvaruplattform. En webläsare kan lika gärna finnas på en mobiltelefon eller handdator som på en kraftfull skrivbordsdator. Steget är kort till ett WebOS som bara är webläsare.

Bra idé men…

Det här är ett drömscenario för de stora företagen som kontrollerar urvecklingen. Graden av insyn i användarnas förehavanden är för stort. Jag är inte beredd att anamma en sådan här teknik idag. Däremot måste vi se klart vart vi är på väg.

I en tidigare artikel skrev jag om Amish och hur dom alltid förhåller sig. Jag vill beväpna mig med en del av deras filosofi inför de förändringar som kommer. Gör tekniken mig till mer eller mindre av den jag vill vara.

  • Linda

    Bra sagt! Och precis som du nämnar.. Vill man egentligen gå vägen emot Google aps eller liknande..? Att inte har styr över sina egen hårddisk…No thanks… Men jag tror det är precis det som kommer att hända.