Ett debattinlägg

Google hittar ondskan på nätet

Många har länge trott att om man bara undviker mer tvivelaktiga sajter med innehåll av vuxenkaraktär så är man på den säkra sidan, något som Google nu bevisat att det inte riktigt stämmer – det är förvisso en något högre risk att besöka vuxensajter, men sajter med skadlig kod finns överallt. Exempel på det är webbsajter med Al Gores film “En obekväm sanning”, det amerikanska rugbylaget Miami Dolphins och Alicia Keys Myspacesida som alla blivit hackade och använts i syfte att sprida skadlig kod vidare.

Internet blir en allt farligare plats och det verkar inte som om användarna eller antivirusprogramhusen vinner. Vi är alltid steget efter. Problemet är att det finns så många datorer och fler och fler tjänster, inte minst samhälls- och bankservice kräver datorer. Det är inte heller rimligt att kräva att användare skall så omfattande kunskaper som krävs för att skydda sig. Det handlar ju ändå om amatörer mot proffs.

Vilka proffs är på vår sida?

Det finns ett fåtal företag som driver utvecklingen, i världen . Microsoft, Intel, AMD m fl tjänar stora pengar på utvecklingen och kan också påverka den och styra den. Om man skulle se på datasäkerhet på samma sätt som bilsäkerhet och lägga samma restriktioner på datortillverkare som på biltillverkare skulle situationen bli en annan. En biltillverkare skulle inte komma undan med att stå vid en olycksplats och sälja bilbälten. Eller lova att bromsar kommer i nästa modell. Inte heller skulle dom komma undan med sälja bilar utan lås och kalla det ”användarvänligt” men det är i princip det som händer i datorvärlden.

De stora botnätens dagar är räknade

Om tekniken finns, använd den då säger jag. Varför skall de kriminella få härja fritt medan polis, åklagare och branschorganisationer diskuterar svepande restriktioner för legitima internetbrukare utan krav på bevisning. Tyvärr är det här vanliga förhållande i verkliga livet. Brott är olika allvarliga beroende på vem de drabbar, men här har det gått så långt att straffet mäts ut utan att hitta vare sig brottslingen (som benäms fildelare) och offer (skivindustrin och artister).

Under tiden: Läs regelbundet om säkerhet och håll säkerhetssprogrammen updaterade. Kom ihåg, lagom vapenvård är bäst. Det finns ingen mening med program som har funktioner som man inte förstår.

  • Linda

    Om jag nu har förstått dej rätt – Tror du är en aning för snäll emot dom som säga sig inte vet, eller dess värre, inte bry sig om att ordna ordentliga skydd gentemot virus attacker på sina hemdatorer.. Tror också att om folk bara kunde låt bli att klicka på inkommande skit, typ, alla dessa förbannade penis enlargement piller, så skulle spammers och dom som smyga virus i sånt som bifogade filer – inte har någonstans att ta vägen till slut – Dvs. dom hålla på just därför att det finns fortfarande folk därute som går på sånt. Däremot, om en hacker VILL kommer in nånstans och han eller hon är tillräckligt bra på sitt.. ja…så lyckas dom till slut sas. (That’s life! – living is a risky business ;) ) – Om vi alla måste lider av strängare reglar pga. detta intrång, vore det fel vägen att ta – man undrar ibland också över hur mycket av detta uppskrämning av folk pågår av myndigheterna och andra som vill argumenterar för att få chansen att få styr över oss mera….? Long live the freedom of the net!