Bloggverktyg: Windows Live Writer

Windows Live Writer har ett tydligt Vistainspirerat utseende. Det skär sig lite med XP men det är vi ju vana vid.

När XP kom blev plötsligt alla Windowsprogram XP anpassade och fick Win 2000 att se ut som en gammal rishög i jämförelse. Förmodligen är det meningen också!

Hur det än är med det börjar jag med att kolla om de funktioner som jag är ute efter finns med. Som jag skrivit tidigare är stödet för WordPress bra. Drupal och Blogger fungerar också som de skall. Det finns också stöd för flera bloggkonton.

De vanligaste funktionerna

De vanligaste funktionerna för formattering av text finns tillgängliga i verktygslisten. Fet, kursiv, under- och genomstruken text. Listor, citat, page break, länkning och infoga bilder finns till hands.

Utkast

Att kunna spara utkast är bra. I Live Writer kan man spara sitt utkast lokalt eller ladda upp utkastet. Ett tredje val är att ladda upp och förtsätta redigera online. Hur det fungerar skall jag strax testa.

Det visar sig att det går utmärkt att skicka upp sitt utkast och fortsätta redigera utkastet i bloggen. Ett plus. Det går också att hämta inlägg från bloggen vilket är bra om man vill ladda upp samma inlägg till flera bloggar.

Andra funktioner

Mer funktioner för att hantera och redigera konton finns och på flera punkter tycker jag faktiskt att Windows Live Writer slår min favorit Scribefire som finns som tillägg till Firefox

Skall jag anmärka på något så är det att alla inlägg som laddas upp till bloggen syns som vanliga inlägg. Man ser ingen skillnad på publicerade inlägg och utkast. Det är i o f sig samma sak med Scribefire.

Bra finess

Det jag gillade särskilt var lite länkningsmagi. Det går att automatiskt länka till tidigare inlägg.

Slutsats

Om jag var flitigare Windowsanvändare skulle jag nog ha Live Writer tillgängligt. För de gånger jag inte vill starta en webläsare. Om det skulle bli ett dagligt använt program vet jag inte, det skulle kräva en nogrannare undersökning än vad jag har gjort. Scribefire funkar bra för mig än så länge.