Bloggen, ”compact living” på nätet

Trender på nätet

I mitten av 90-talet var det populärt med grafiktunga hemsidor som kunde se ut så här . Det kan inte vara många av dagens bloggare som hade hemsidor för 10-15 år sedan. Inte med tanke på att åldern har sjunkit och att det mest är kvinnor som bloggar. Media Culpa som görs av Hans Kullin har redovisat en intressant undersökning om det.

En ung trend

Hela bloggfenomenet är ju en ung trend och jämför man gamla tiders webplatser så har formatet blivit kompakt. Allt skall rymmas på en sida med en eller två sidomenyer. Kompakta boxar med funktioner och länksamlingar flankerar huvudinehållet. Behövs det någon presentation finns den oftast på en statisk sida med en länk på bloggens framsida. En blogg breder inte ut sig!

Mediavänliga system

De flesta bloggsystem kan utökas nästan i det oändliga. You Tube, flickr m fl tjänster kan integreras i sidomenyerna så att allt ryms i det kompakta bloggformatet.

Genusaspekt

Enligt undersökningen som nämns ovan är könsuppdelningen i blogosfären ungefär som verkliga livet. Kvinnor bloggar om mode och vardagen och läser bloggar om samma sak. Män ägnar sig åt politik och teknik. Det verkar inte som om weben egentligen förändrar oss speciellt mycket. Vi gör det vi gör men på nya sätt.

Trender

Just nu är det en trend att ha annonser på sin blog. Inte så konstigt. Google t ex är stora med sina annons program AdWords och Adsense . Det är program som verkar vara anpassade till den engelskspråkiga världen där man har en högre genomströmning av besökare än vad som är möjligt i lilla Sverige. Annonsprogram som Trade Doubler, som har annonsörer med kända varumärken är alternativ som eventuellt går bättre.

Kommersialism

”En blog utan annonser är som en ko utan fläckar idag” skrev John Cow för ett tag sedan och något ligger det i det. Samtidigt är ju annonser ett sätt att finasiera sitt bloggande. Om man sattsar, vilket många gör, på en egen domän och har kostnader för wehotell kostar det pengar. Det är inte ovanligt att t ex en klocksamlare säljer klockor för att finasiera sin hobby. Varför inte en bloggare? Möjligheten att verkligen få inkomster bli rik är liten om man inte har talang i sin niche.Vill man försörja sig på sitt bloggande krävs kunskaper och hårt arbete.