Acceptera inte censuren, surfa säkrare och snabbare med OpenDNS

Surfa säkrare med OpenDNS

Open DNS är en gratistjänst för namnuppslagning på Internet. Själva säger dom sig vara säkrare, snabbare och smartare än alla andra. Hmmm, den tekniska biten överlåter jag till andra att avgöra men din Internetleverantörs DNS kan vara en flaskhals. Det betyder att det kan ta lång tid för din leverantörs DNS att översätta namnet på webplatsen du begär till IP nummret. Den här typen av transaktioner är grunden för all trafik på nätet.

Det kan alltså löna sig att använda OpenDNS

Säkrare

OpenDNS har fått bra omdömen i datorpressen och säger själva att dom blockerar phishingsiter. Alltså webplatser som ger sig ut för att vara något annat än vad dom är. Till exempel inloggningssidor för banker. Man får själv en kontrollpanel där man kan blockera webplatser som man inte vill att ens närverk skall ha tillgång till. Om man har barn t ex, kan man filtrera bort vuxeninnehåll. Porr alltså!

Eftersom jag inte är någon vän av censur använder jag inte så’na finesser. Poängen här är att OpenDNS inte filtrerar innehållet åt oss. Bortsett från skurkarna som jag nämnde tidigare förståss, men det är en annan sak.

Fildelare och andra legitima användare

Den danske internetleverantören Tele2 har blivit beordrad av en domstol att blockera The Pirate Bay. Det är ute i hela blogosfären vid det här laget. Själv läste jag det nyss på Slashdot och Kulturbloggen.

Om man misstänker eller vet att ens Internetleverantör fitrerar innehåll på det här sättet kan man ändra inställningarna i sin anslutning. Hur man gör varierar beroende på vilket operativsystem man har. Jag kan heller inte svara för om det ens går att göra i Windows om man har ett dynamiskt IP nummer. Google is your friend! Det finns mängder med info om detta på nätet, Tommy K från i sommras t ex. Han har dessutom en bra teknisk förklaring

Gör ett besök på OpenDNS egen sida och läs själv. Där finns all information som behövs men på engelska. Det är en väldigt informativ sida. Dessutom kan användandet av OpenDNS bidra till ett säkrare, friare och snabbare Internet!