Tänka sig

   Vissa dagar lämpar sig för vad jag kallar för blogsurfning. Jag har gjort det hela kvällen utom när jag tittade på en ”Alien”. Filmerna med Sigourney Weaver ni vet. Dom där odjuren som alltid kommer tillbaka. Hursomhelst har jag sett dom igen nu och efter det satte jag mig och surfade runt på allt som hade med bloggar att göra. Visste ni att det finns över 50 miljoner bloggar i världen! Låter det mycket? Inte särskilt va’. Inte om man tänker på att det finns nästan 50 miljoner datorer bara i Japan. Och att Science Portal räknar med att det kommer att finnas 1 miljard datorer i världen under 2008. Det är ju rätt mycket med tanke på att själva webben inte har funnits så länge. Sedan 1990 i Europa och 1991 kopplades en webserver på Stanforduniveristetet upp mot Internet. Bara några år senare kunde vi börja beställa Internetabonnemang här i Sverige.
   Det här är ju väldigt teoretiska siffror. Med det menar jag att för mig betyder det inget i praktiken mer än att det känns lite lättare att inte vara rankad högst bland alla :-) Det säger ju en del om varför vi behöver sökmotorer som Google och Yahoo och vilken makt dom får. Tänk på Kina. Dom här stora aktörerna vill ha tillgång till den Kinesiska marknaden och det får dom inte utan att följa reglerna. Dvs att lämna ut uppgifter om abonnenter när regimen ber om det. Datorerna placerar oss någonstans mellan himmel och helvete. Datorn ger oss inte automatiskt större frihet. Den kan underlätta kontrollen av medborgarna också. Det visar exemplet Kina. Kineserna är ju inte mer övervakade än vad vi är!

Technorati Tags: