Det behöver inte hända dig

75.000 kräver ersättning för Telias mejlhaveri

Majoriteten av de kunder som drabbades av Telias mejlhaveri i julhelgen har redan begärt kompensation. De första värdecheckarna skickas ut i dagarna.

Hur skall man avvärja katastrofen?

Telia ger 200 kronor i kompensation till dom som drabbats av deras omtalade serverhaveri härom veckan. Det är en låg ersättning om det är viktig mail som försvinner. Jag har vänner som jobbar som konsulter i olika branscher och använder sin internetleverantörs e-posttjänst. Det skulle var en katastrof om dom drabbades av något sådant här. Den ekonomiska förlusten riskerar att bli avsevärd.

När jag kopplade upp mig i mitten av 1990-talet använde jag telia några månader men som IT-intresserad ville jag ha mer. Då gick jag med i ABC-klubben, den äldsta dataklubben i Sverige. Eftersom medöemskapet gav möjlighet till modemuppkoppling och e-post lämnade jag Telia och har haft ett konto hos klubben ända sedan dess. Det är över tio år som jag haft samma privata e-post och deen har blivit som ett telefonnummer som mina vänner kan nå mig på.

När bredbandet slog igenom behöll jag mitt medlemskap i klubben men hade  själva internetuppkopplingen på annat håll. Det här har visat sig praktiskt av många skäl. Om bredbandet krånglar kan jag nå min mail från jobbet (eller t o m 7eleven, numera) och när klubben för ett tag sedan råkade ut för ett allvarligt haveri funkade min internetlina utan problem (även om det tog ett tag innan jag kom åt min mail igen).

Vad behöver man?

Internet har växt sedan 1995, framförallt weben har blivit en tummelplats för allt möjligt och omöjligt. När jag och två kollegor skulle starta en website var det självklart att vi skulle parkera den hos ett webhotell. Kraven var små. Några megabyte utrymme, några epostadresser och åtkomst så att vi kunde ladda upp nytt material till sidan. Och en egen domän förstås. Vitsen med att anlita ett webhotell är att någon annan tar hand om säkerheten. Skall man sköta det själv, på en egen server måste man veta vad man gör eller betala någon för att göra det. På ett webhotell tar någon annan hand om problemen. Man kan koncentrera sig på att presentera sin verksamhet och den information man vill tillhandahålla. Ett domännamn är så billigt idag att även en hobbybloggare som jag kan kosta på sig det och det gör att man sticker ut i mängden. WordPress har gratis bloggar men för en liten summa kan man koppla en domän sin blogg. Samma på Blogger. Blogger ingår i Googles utbud av gratistjänster, inte minst Gmail (min egen backupmail idag).

Var inte blyg

Det finns ingen anledning att lägga sig lågt. Vill man t ex ha ut den fulla kraften av sin WordPressblog behöver man kunna installera tillägg, andra tema och peta lite stilmallarna. Då behöver man ha tillgång till filsystemet och det får man inte med en gratisblogg. Installera man ett WordPressystem på ett webhotell är det fortfarande WordPress man använder men flexibiliteten blir helt annorlunda. Priset hos t ex one.com är dessutom bara några hundra om året.

Technorati Tags: , , ,