Att ha kakan och äta den

Tidigare har jag berättat om hur jag lämnade  Windowsvärlden för att försöka få mina behov av dator och Internetupkoppling tillgodosedda i den fria progaramvarans värld. FLOSS, Free/Libre Open Source. Det betyder att källkoden till programet alltid är tillgängligt och att det kommer att fortsätta vara fritt så länge någon är beredd att utveckla programvaran som ett fritt program. Den senaste fria versionen kommer alltid att vara fri. Det går bara att ändra liscensen i nästa steg s a  s. Jag gör så gott jag kan men nyfikenhet och bristande tekniskt kunnande gör att jag ofta kompromissar. Min dator är ett sk ”dual boot” system. Det finns två operativsystem installerade. Windows XP och Debian GNU/Linux. Debian är en Linuxdistribution som funnits länge och har en tydlig ideologisk profil. I huvuddistributionen kommer bara fri programvara men man kan förstås installera någon av alla de icke fria program som finns i Debians program arkiv eller välja ett som någon fristående utvecklare har kompilerat och paketerat för bruk i Debian.

Det finns en datortidning som heter Datormagazin som har mycket intressant om Linux (och datorer i allmänhet). I senaste nummret stod det om virtualisering, en ganska het trend. Eftersom deet inte verkade så komplicerat  bestämmde jag mig för att prova artikelns förslag Virtualbox. Efter lite knåpande fick jag igång programet och installerade XP. Nu kan jag starta XP i ett fönster i Linux istället för att starta om datorn. Ett lyft och dessutom roligt att pilla med!Till saken. Det här inlägget skriver jag med Flock.  En ny webläsare som är specialdesignad att användaas som verktyg vid bloggning och annan social nätanvändning. Kul tycker jag och jag kanske skalll prova Flock ett tag och skriva vad jag tycker om den (jag vet inte ännu).

Blogged with Flock


Tags: