Ännu en gnällspik som skriver för pengar

Too Many Linux Distros Make For Open Source Mess – Wolfe’s Den Blog – InformationWeek

Det är inte ofta någon gnäller på att det finns för mycket av något bra. Alexander Wolfe, som skriver för en nätblaska som heter Information week känner sig tvungen att göra det. Med liten kunskap försöker han uttala sig i ett ämne där större stjärnor än han gått vilse.

Så här är det: Den som sattsar på en egen Linuxdistribution gör det först och främst för att dom kan! Det är ingen brist hos operativsystemet. I grund och botten finns det inte så många varianter som det verkar och den grundläggande skillnaden är inte teknisk. Låt oss titta på vad som finns.

1992 började Linuxdistributionerna dyka upp för att underlätta för användarna att använda och installera systemet.

Här finns en bra översikt över den tidiga historien

Linux distribution – Wikipedia, the free encyclopedia

Idag finn det några huvudgrenar i Linuxträdet.

Slackware, den äldsta nu levande Lunxdistributionen, har ett väldigt enkelt system för hantering och installation av mjukvara.

Red Hat och SuSe som har en tydlig kommersiell inriktning. Var och en med sitt eget system för pakethantering (program installation) Red Hat har rpm och SuSe Yast.

Debian GNU/Linux för den som vill ha en avancerad distribution och prioritera stabilitet framför nyheter. Använder apt som främsta programvaruhanterings verktyg. Debian har en väldigt tydlig profil vad gäller öppen (i bemärkelsen fri) programvara och är tydligt icke kommersiell.

Gentoo som är speciell i att all programvara kompileras från ”scratch”, Man får själv bygga systemet under installationen och rekommenderas bara för dom som är tekniskt kunniga (och har gott om tid).

Ubuntu är en relativt ny distribution som med rätta har fått mycket positiv uppmärksamhet. Under huven finns Debian så rent tekniskt är inte Ubuntu någon nyhet. Ubuntu finns i flera varianter beroende på om man vill ha ett serversystem eller skrivbordssystem. Rekommenderas till vem som helst.

Vad använder vi själva? Debian – alltid Debian. Utan tvekan.

Tillbaka till vårt skrivande geni.

Utan ett mäskligt perspektiv är det omöjligt att förstå Linux och varför Linux har hänt. Om man tror att Linux skapades för att konkurera med Windows hamnar man fel. Linux skapades som ett billigt alternativ till Unix. Windows var aldrig en del av ekvationen. Att Linux sen blivit ett alternativ till Windows är en annan sak som mer handlar om att Windows har tagit upp kampen med andra OS på servermarkanden. Så var det inte på den tiden Linux skapades.

Linuxdistributioner kommer och går men drivkraften är att människor vill vara delaktiga i sin egen utveckling. Att säga att det finns för många Linuxdistributioner är som att säga att det finns för många tavlor. Det vill säga att för mycket målande hindrar målandets utveckling!

Så det så!