Fritt valt arbete

The Mutt E-Mail Client

Det är lätter än någonsin att instalera Linux och det grafiska gränssnittet har utvecklats med stormsteg. För mina datorbehov är (detta gäller vilken fri unix som helst, idag iunklusive Sun-Solaris) Linux ett bättre alternativ än Windows. Inte bekvämast kanske, det finns problem med Flash (ingen fri Flash-läsare) och andra småsaker. Fördelarna överväger och för mig är möjligheten att använda textbaserade program en av dom. Alltså program som inte kräver ett grafiskt gränssnitt. Mutt är ett sånt. Jag använder det för att skicka e-post. Läsa e-post gör jag i en grafisk klient annars är en stor del av e-posten jag får oläslig eftersom många använder html i e-post idag.

Det som mutt kräver är en konfigurerad mailserver och hos mig är det exim – väldigt enkel – som skickar all post vidare till en sk smarthost, alltså en mailserver på ett annat system, post till mig hämtar jag sällan utan läser med imap-protokollet. Posten läses på fjärrservern och jag har också möjlighet att sortera, spamfiltrera och överhuvudtaget behandla posten som om den finns på min egen dator.

Det finns mängder med e-postklienter för Linux och de andra unixliknande operativsystemen, många fler än för windows. Dom jag fastnat för är mutt, pine/alpine (finns för windows) och thunderbird (finns för windows).

Technorati Tags: , , ,