Historia

images.jpgMin första dator fick jag av en kompis -94. En redan då gammal, bärbar 386:a av märket chicony. Den hade 2 meg ram och en hårddisk på 20 meg. Det var ingen konst att få plats med Windows 3.11. Det enda man egentligen kunde göra med den var att surfa och det var det jag hade den till. Processorn var på 25 MHz (jämfört med det 2,8 GHz i min nuvarande bruksdator!). Sådana här jämförelser är egentligen rätt ointressanta för andra men det är roliga minnen för mig och jag jämför ju vad jag gjorde då och vad jag gör nu. Det är fortfarande internet som fascinerar mig. Utvecklingen alltså. När internet var ungt läste man usenet news och mail med textbaserade mail och newsläsare och riktiga män använde unix. Sen kom windows och dom fria *nixarna som bara ökar i popularitet men deras grafiska möjlighetr är enastående i förhållande till vad dom var. Det går att göra nästan allt med Linux och *BSD som man kan göra på en windowsdator, nästan men inte allt. Det som är lite kul är att det omvända gäller, att det finns mycket man inte kan göra med en windowsdator som är busenkelt med Linux/BSD för att inte tala om säkerhet och den kunskap man får på köpet med en Linux eller BSDdistribution. Det går inte att installera en Linuxdistribution utan att tänka på vad man gör och det är br. Det är inte vad som helst man lägger på hårddisken utan ett oerhört kraftfullt system och det finns rovdjur som betraktar internet som sina jaktmarker.

Oavsett vad man använder för operativsystem, Windows eller något annat måste man sätta sig in hur datorn funkar och vad kan och inte kan göra. Datorer kan bli för användarvänliga och än så länge ställer ingen samma krav på datortillverkare och mjukvaruhus som man t ex gör på biltillverkare. Det finns krav på biltillverkarna att bilarna skall vara trafiksäkra och dom får inte förgifta oss hur mycket som helst. Om man skulle översätta förhållandena med datorer till bilindustrin så skulle bilbältestillverkare stå vi olycksplatser och sälja säkerhetsbälten men det skulle inte sitta några i bilarna när dom såldes, om man inte betalade för det. Om motorn avgaser läckte in i kupén skulle någon muttra om dåligt konstruerade motorer och erbjuda bilisten att köpa ett bättre system eller vänta till nästa modell som skulle lösa alla problem, Då kommer det t o m färdigmonterade lås! Osv.

Nästan alla datorer som hackas är windowsdatorer som hackas av windowsdatorer, dessa samlas i sk botnets som kontrolleras av kriminella och hyrs ut och säljs till andra kriminella. Om Microsoft fick bära kostnaderna för detta skulle säkerheten i Windows vara bättre, det är jag övertygad om.